Her ticari işletmenin en doğal amacı kazanç sağlamaktır. Elbette ki Google’ın amacı da budur. Google arama motoru, hatta Google’da kapsayan Alphabet Inc. (Google ve tüm şirketlerini kapsayan çatı)’nın en büyük gelir kaynağı reklamlardır. Google dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olmasının yanında aynı zamanda dünyanın en büyük reklam şirketlerinden biridir.

Milyarlarca ziyaretçisi olan YouTube’un 2021 yılı gelirleri 7 Milyar dolarken, Google Reklam gelirlerinin 50 Milyar doların üzerinde olması bu durumu tartışmaya yer bırakmadan gözler önüne sermektedir. Tabii ki en temel hedeflerden biri bu gelirlerinin sürekliliğini sağlamak ve daha da attırmak. Peki bunun için Google ne yapıyor?

İnterneti Yeniden Dizayn Ediyor!
2010’lu yılların başından itibaren web dünyasına yeni kriterler getiren Google, internet sitelerinin belirli bir formatta olmasını öneriyor ve bir anlamda gücünü kullanarak web site geliştiricilerini bu formata uymaya hem teşvik ediyor hem de mecbur bırakıyor. Bu yeniden inşanın başlıca sebebi internet sitelerini arama motorunun anlayabileceği bir formata sokarak anlaşılmasını sağlamak.

Tüm dünyada geçerli olan iletişimin temeli anlaşılmak, sanal dünyada da en önemli olgudur.
İnternette de anlaşıldığınız kadar var olursunuz!

Altında yatan mantık ise; Arama motoru siteleri doğru anlarsa, arama yapan ziyaretçilerin karşısına da doğru sonuçlar getirir. Ziyaretçi doğru sonuca ulaşırsa daha sonra da yeni aramalar için yine arama motorunu kullanır. Ziyaretçiler arama motorundan memnun kaldıkça daha çok arama yapacaklardır. Aramaların artması reklam gösterimlerini arttıracak ve Google'ın da kazancı aynı oranda artacaktır. 

Bu yüzden internet siteleri için kriterler getirmiştir. Kriterlerden bazıları şu şekildedir;

Google’ın Sevdiği Siteler

Mobil Uyum: Akılı cihazların yaygınlaşmasıyla artık bir çok arama mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır. Sitenizin mobil uyumlu olması en temel kriterlerden biridir. Aksi halde mobil aramalarda görüntülenmeyi unutun.

Web Sitesi Hızı: Mobil kullanım oranlarının artması sebebiyle kullanıcı deneyimini iyileştirmek için arama sonuçlarında hızlı siteleri tercih etmektedir. Hatta bunu geliştirmek için AMP (Hızlandırılmış Mobil Sayfalar) teknolojisini yaratmış, web sitesi üreticilerine site geliştirirken AMP destekli olmasını önermiştir. AMP sayfalara özenle öncelik vermektedir. Ayrıca yine kendi ürettiği bir araç olan, site hızlarını mobil ve masaüstü olarak test etmeye yarayan https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ sitesini kullanıma sunmuştur.

Yapısal Veri İşaretleme: Bu yeni nesil işaretleme diliyle sayfalar arama motorları için daha anlamlı hale gelmektedir. Bir sayfanın ürün mü makalemi olduğunu, ürün ise adını, markasını, renk, cinsiyet, beden, fiyat, stok durumu gibi bilgilerini, makale ise yazarını, başlığını, içeriğini anlamasını sağlamaktadır. Bu özellik sayesinde sayfalarınız kategorisine göre resimli, alış veriş aramalarında ya da makale aramalarında zengin bir biçimde sergilenebilir.

Meta Etiketleri: Meta etiketleri doğru kullanıldığında ilgili sayfanın aramalarda gösterilecek görsellerini, arama sonuç başlığını, arama açıklamalarını, anahtar kelimeleri hem tarayıcıya hem de arama motorlarına iletir. Ayrıca ilgili sayfalarınızı sosyal ağlarda paylaştığınızda sayfanızın resimli, doğru başlık ve içerikle gösterimi yine meta etiketleri sayesinde olur.

Yeni Nesil ve Temiz Kodlama: Bir sayfanın hızlı yüklenmesi ve doğru görüntülenmesi için kodlaması çok önemlidir. Sayfa yapılarımızda internet sitelerinin temel iskeleti diyebileceğimiz HTML’in en son sürümü HTML5’i kullanmamız önerilir. Bu yapıda sayfanın başlığı gövdesi, menüsü, bölümleri tarayıcılara HTML5 kodlarıyla (header, main, footer, aside, nav, section, article) bildirilir. Karşımıza çıkan kriterlerden biri de sayfa kodlarının sayfa içeriğinden çok olmaması kriteridir. Yani bir cümlelik sayfalar oluşturmak, bir satır içerik için koca bir internet sayfasını ziyaretçiye yükletmek istenmemektedir.

Site Haritaları: Site haritaları tüm site içeriklerini arama motorlarına bildirir. Doğru yapılandırılmış site haritaları, arama motorunun yeni içeriklerinizden bir an önce haberdar olmasını ve sayfalarınızın hızlıca indekslenmesini sağlar. Site haritaları içerik, görsel ve amp olarak hazırlandığında arama sonuçlarında görselleriniz ve amp sayfalarınız da görüntülenir..

Sonuç olarak Google derki; ben kriterlerime uyan siteleri ön plana çıkarırım ki arama yapan kullanıcının arama deneyimi mükemmele yakın olsun. Böylece arama yapan kullanıcı memnun kalır ve benim gelirim artar. Sen de bu kurallara uyarsan, arama sonuçlarımda sayfalarını öncelikli gösteririm. İkimiz de kazanırız!

Aslında bu sayfada SEO nedir sorusunun da cevabı yatmaktadır. Kelime anlamı arama motoru optimizasyonu olan SEO, internet sitelerini arama motorlarına göre düzenlemek ve onların anlayacağı hale getirmek demektir.